14 elképesztő tény az álmokról

sleepcat

Tudjuk, mi történt veled, míg aludtál!

Az álmok titokzatos, elgondolkodtató, néha pedig rettenetesen ijesztő dolgok - és emellett folyamatos vizsgálatok és kutatások tárgyai. Összegyűjtöttünk a rakat érdekes infót a témakörben, amiről valószínűleg még nem hallottál - olvass tovább, izgi lesz!

1. Egy 2009-es tanulmány szerint a szagok hatással vannak az álmokra. A finom illatok, mint a rózsáé, kellemes képeket vetítenek az agyunkba, míg a büdösek, mint a záptojás, csúnyákat és rosszakat.

2. Az emberek ötven százalékának vannak olyan álmai, amelyek megmutatják a jövőt, legalábbis látszólag. A tudósok szerint azonban mindez csupán a nagy számok törvényének köszönhető.

3. William Domhof 1996-os tanulmánya szerint a 9 és 11 év közötti gyerekek az álmaik mindössze 20-30 százalékát tudják felidézni. A felnőttek a 79 százalékát.

4. Nagyon sok ember számolt be arról, hogy sokkal intenzívebbek voltak az álmaik, mikor nikotintapaszt viseltek.

5. Kutatók szerint ha valaki vakon születik, vagy nagyon fiatalon vakul meg, leginkább szagokról, ízekről és a dolgok tapintásáról álmodik, nem a látványukról. Azok, akik később vesztik el a látásukat, általában vizuálisabb álmokról számolnak be.


6. Az álom szó Hawaii megfelelőjének jelentése "lélekalvás", mégpedig azért, mert hisznek abban, hogy álmukban képesek az őseikkel kommunikálni.

7. Egy 1996-os tanulmány szerint a felnőttek 60-75 százalékának vannak visszatérő álmai - az ilyen álmok egyébként gyakoribbak nőknél, mint férfiaknál. 

8. Egy 2007-es kanadai kutatás eredményei szerint a friss édesanyáknak sokkal többször vannak rémálmaik, mint a terhes vagy gyermektelen nőknek. 


9. A gyerekkor hatással van arra, hogy színesben, vagy fekete-fehérben álmodunk-e. Az 55 év fölöttiek (akiknek a gyerekkorában még nem volt színes tévé) sokkal gyakrabban álmodnak fekete-fehérben, mint fiatalabb társaik.

10. A férfiak többet álmodnak férfiakról, mint a nők. Kutatások szerint a férfiak álmaiban 60 százalékban az erősebb nem tagjai, 40 százalékban pedig hölgyek szerepelnek, míg a nőknél ez az arány 50-50 százalék.

11. Egy tanulmány szerint a gamerek, akik idejük jelentés részét virtuális valóságokban töltik, sokkal aktívabbak a saját álmaikban: gyakrabban állnak ellen például, ha megtámadják őket.

12. Bizonyított tény, hogy minden arc, ami feltűnik az álmainkban, olyasvalakinek az arca, akivel a valós életünkben már találkoztunk.

13. Egy híres prekognitív álom Abraham Lincoln nevéhez kötődik, legalábbis ha barátjának, Ward Hill Lamonnak hinni lehet. Néhány nappal a meggyilkolása előtt Lincoln azt meséte, hogy egy csapat katonáról álmodott, akiktől azt kérdezte: "Ki halt meg?". Azt válaszolták: "Az elnök. Megölte egy bérgyilkos.".

14. Egy másik híres prekognitív álom Dimitri Mengyelejevhez, a periódusos rendszer feltalálójához köthető, aki azt mesélte, hogy az ötletet álmában kapta. "Láttam egy táblázatot, amiben minden elem a helyére került. Amikor felébredtem, lerajzoltam az egészet egy papírra, és később csak egyetlen helyen kellett változtatnom benne."