5 dolog, amit nem tudtál a vikingekről

vik-ing

Meglepő tények Ragnar Lothbrok kortársairól.

Ha lelkesen nézed a Vikingeket, biztosan téged is érdekel, hogy mennyire hitelesen ábrázolja őket a sorozat, illetve hogy milyen érdekességeket lehet tudni róluk.

Most kielégítjük a kíváncsiságoat - olvass tovább!


Nem viseltek szarvakkal ellátot sisakot

Ez egy igen elterjedt tévhit - valamiért mindig szarvas sisakban ábrázolják a vikingeket. Pedig nemigen hordtak ilyesmit - az egyetlen autentikus viking fejfedőn, amit régészek találtak, nyoma sem volt ilyesminek.

Fontos volt nekik a higiénia

Bár a folyamatos vándorlás, hajózás és gyilkolászás miatt azt feltételeznéd, hogy nem voltak épp a tisztaság bajnokai, valójában ez nem igaz. Az akkort trendekhez képest gyakran - hetene egyszer - fürödtek, és használtak fésűt, borotvát és fültisztítót is. Szóval nem büdin kerültek a Valhallába.

Imádtak síelni

A skandinávok már 6000 évvel ezelőtt készítettek primitív síléceket - bár az oroszok ebben még őket is megelőzték. A vikingek korában a síelés igencsak népszerű rekreációs tevékenységnek számított - még sí istenük is volt, akit Ullr-nak hívtak.

A szőke haj volt náluk a menő

Ez olyannira igaz, hogy a barna hajú vikingek mindenféle szerekkel és szappanokkal szőkítették a sérójukat. Sőt, bizonyos régiókban még a szakállukat is. Ezek a praktikák egyébként a tetvek elleni küzdelemben is komoly segítségükre voltak.

Életük nagy részében földet műveltek

Ez biztosan egy kis csalódást okoz azoknak, akik éjjel nappal háborúzó és harcoló emberekként képzelték el őket - de többet forgatták az ásót, mint a kardot. Persze hódításokra és faluk felégetésére is szakítottak időt, de mellette szorgosan művelték a földjeiket, és gondozták disznóikat, kecskéiket és birkáikat.