Totalcar tech: top5 ingyenes app az autódba

tc-apps-0

5 kategória, 5 hype-olt alkalmazás

A mértékletesség az egyik legfőbb erény, s ez alól a vezetés sem kivétel. Nem szükségszerű, hogy az autós technológia fejlődése teljesen megváltoztassa utazási szokásainkat, de vannak olyan appok, amikre tényleg érdemes egy pillantást vetni, hátha tudnak valami hasznosat. Igyekeztünk az ingyenesek között válogatni, alább 5 kategória, 5 hype-olt alkalmazás!

TOTALCAR LUXY: A LEGDRÁGÁBB FELESLEGES DOLGOK, AMIKET MEGVEHETSZ AZ AUTÓDBA

1. Útvonaltervezés

Az Androidra és iOsre is elérhető TomTom ingyenes minden hónap első 80 km-éig, de ehhez fel kell iratkozni a korlátlan használatra. Nem csak útvonalat tervez, dugófigyelő és traffipax-jelző is van benne, persze, ha hajlamos vagy a túlhúzásra, érdemes egy kifejezetten traffipax-jelző appot feltenni (lásd lent).

A teljesen free megoldások közül a Waze verhetetlen: közösségi funkciója lehetővé teszi, hogy figyelmeztetéseket kapjunk a környékbeli sofőröktől balesetekről, útfelújításról, dugóról és barátaink látják, milyen útvonalon érkezünk, sőt, nyomon is követhetik autónkat (kb. mint az Überrel). Az egyetlen probléma vele, hogy kevésbé intuitív a használata, mint a TomTomé, cserébe ingyenes.

2. Mitfahrer interface

Az autóban jól jön, ha a kezed a kormányon és a váltón, szemed pedig az úton tudod tartani. A nemes cél érdekében el is kezdtek olyan appokat fejleszteni, amikkel automatizálni lehet bizonyos folyamatokat a telefonodban. Az ezek közé tartozó AutoMate-et azoknak érdemes használni, akik viszonylag sok időt töltenek az úton. Beállíthatunk automatizált válaszokat, melyeket hanggal irányíthatunk, térképet használni és helyekre keresni is jelentősen kevesebb időbe kerül ezzel az appal, kapunk tőle időjárásjelentést, sebességkorlátozás figyelmeztetést és OBDII adapterrel információkat a motor kurrens állapotáról is. Sajnos csak Androidra elérhető, de az alapfícsörök ingyenesek. A Dashdroid hasonló puttósításokat ajánl, szintén Androidra, teljesen ingyenesen.

3. Fogyasztás

Míg Amerikában erre ott a GasBuddy, addig itthon elérhető a WhatGas. Utóbbival menetközben szűrhetünk arra, hogy hol a legolcsóbb az ólommentes, Diesel, LPG és egyéb tüzelőanyag-típus egy 50.000-es kútadatbázisban. Az egyetlen gond, hogy míg a GasBuddy magától frissül, addig a WhatGasnél a felhasználók viszik fel az aktuális árakat. A fogyasztás figyelésére és ezáltal motorkarbantartásra számos app létezik, a naplózásra a legnépszerűbb jelenleg a Spritmonitor.

4. Autólokátor és Traffi-figyelés

Nem csak azt jó tudni, merre dörzsölgeti a tenyerét a szerv, az sem lényegtelen, mi merre felejtettük a kocsit. A hazai fejlesztésű Traffi Hunter Androidra, iOsre és Windows telefonra is elérhető, ingyenesen mondja meg nekünk az összes traffipax helyzetét 3 km-es körzetben, sőt már elkezdték bővíteni étterem- és benzinkút listával is. A MyCar Locator Free - számos más appal egyetemben - szintén ingyen (a GPS segítségével) segít nekünk visszatalálni autónkhoz, ha nem emlékszünk, hova is parkoltunk.

 

5. Balesetek ellen

Már egyre több okos autóba kerül be ütközésgátló rendszer, mely figyeli az előttünk haladó autót és jelez, ha az hirtelen fékezne, hogy elkerüljük a balesetet. Az iOnRoad egy mezei autóból is (félig-meddig) okos autót csinál, bár nem teljesen ingyenesen. A 99 centes termék a telefon kamerája és GPS-e segítségével kalkulálja valós időben, hogy mennyi fékútra van szüksége a kocsidnak - ha túl közel kerülsz az előtted lévő autóhoz, azonnal jelez. Ha túlléped a megengedett sebességet, akkor is. iOsre és Androidra elérhető.

 

+1 A zene!

Ha a fent említett tevékenységek mindegyikét egyszerre végzed autódban és még vezetni is marad erőd, akkor már végképp felesleges a zenehallgatás, mégis, nem maradhat ki a felsorolásból a Spotify, Deezer és Google Play. Ingyenes verziójuk nyilván inkább idegesítő, mint szórakoztató, de nem kaphatsz meg mindent csak úgy.

További hasznos infókért nézd a Totalcar második évadát szeptember 15-től!